Hermes7

januari 2007, #36

Inhoud

Van de redactie
Nieuw op Katinka Hesselink Net (in het Nederlands)
Korte citaten
Nieuws uit New Age en Theosofie-land
Een minimum werk-hypothese, Aldous Huxley

Van de redactie

Gelukkig 2007!

Nieuw op Katinka Hesselink Net (in het Nederlands)

Online


Korte citaten

Wijsheid uit het Oude India, Amsterdam 1986, p. 49

Goede mensen lijken op kokosnoten, van buiten ruw en van binnen zoet;

Maar de bozen lijken op borstbessen, alleen van buiten zijn zij goed.

ERICH FROMM

Geluk betekent de ervaring van een volheid,
niet van een leegte die gevuld moet worden.

CHINEES GEZEGDE

Een mens met mededogen
transformeert de wereld waar hij komt.

BHAGAVAD GITA

Verricht iedere handeling als iets gewijds.


Nieuws uit New Age en Theosofie-land

Radha Burnier had een hartaanval

Volgens Nicholas op theosophy forum heeft Radha Burnier afgelopen November een hartaanval gehad en is bezig met een langzaam herstel. Van het zomer leek ze nog vol leven, maar aangezien ze in de tachtig is kan een verandering in de gezondheidstoestand snel komen, jammer genoeg. Dit zal de speculatie over hoe de Theosofische Vereniging veranderen zal, na haar overlijden, uiteraard alleen maar doen toenemen. 

Eileen Caddy is overleden

http://thescotsman.scotsman.com/

Eileen Caddy, de inspiratie achter Findhorn is in December 2006 overleden.

Blavatsky collected writings (weer) online 

http://tonh.net/theosofie/hpb_cw_online/

Blijkbaar heeft Ton den Hartog alsnog toestemming gekregen van Quest publications om Blavatsky's Collected Writings (met voetnoten van Boris de Zirkoff) online in HTML format te publiceren. 


Een minimum werk-hypothese (*)

Aldous Huxley

Voor degenen onder ons die niet comfortabel lid zijn van een georganiseerde kerk, die het humanisme en blauwe lucht koepel-isme (domeism) niet genoeg vinden, die niet tevreden zijn met het duister van spirituele onwetendheid, het vuil van de zonde of het vuil van gewoon respectabel, een minimum werk-hypothese zou als volgt kunnen zijn:
Er is iets van een Godheid, of Oergrond die het ongemanifesteerde principe is achter alle manifestatie.
Deze Oergrond is transcendent en immanent.
Het is mogelijk voor menselijke wezens om lief te hebben, te weten en van schijnbaar naar echt ge´dentificeerd te kunnen worden met de oergrond.
Om deze eenheids-kennis te bereiken, deze uiteindelijke eenwording, is de bestemming en opperste zingeving van menselijk bestaan.
Er is een wet van dharma, die moet worden gehoorzaamd, een Tao, of weg, die moet worden gevolgd als mensen deze uiteindelijke bestemming willen bereiken.
Hoe meer er van 'Ik', 'Mij', 'Mijn' is, zoveel minder is er van de Oergrond. Dus is Tao een weg van eenvoud en compassie. Dharma is een weg van versterving en zelf-transcenderend bewustzijn. Dit verklaart, natuurlijk, feiten uit de menselijke geschiedenis. Mensen houden van hun Ego's en willen deze niet versterven. Ze begrijpen niet waarom ze hun persoonlijkheid niet zouden uiten en een gezellige tijd zouden hebben. Ze krijgen ook goede tijden, maar onvermijdelijk volgen oorlogen, ziekten, revoluties, alcoholisme, tirannie en zonder adequate religieuze hypothese, de keus tussen een geschifte idolatrie zoals nationalisme en een gevoel van volkomen doelloosheid en wanhoop. Onuitspreekbare Wanhoop. Maar door de geschreven geschiedenis heen hebben de meeste mannen en vrouwen de risico's en volkomen zekerheid van zulke rampen verkozen boven de zware voltijds-baan van te proberen de goddelijke Oergrond van alles te leren kennen. Op de lange termijn krijgen we precies waar we om vroegen.

(*) Titel door de redactie van Hermes7


Het archief van Hermes7

Als u de inhoud van Hermes7 of Katinka Hesselink Net waardeert, overweeg dan te doneren