Hermes7

Januari 2008, #48


Van de redactie - een beschouwing over democratie en verkiezingen

2008 begint spannend met de opmaat naar de verkiezingen in de VS. Persoonlijk maakt het me niet veel uit of het Hillary of Obama wordt - als het maar een democraat wordt. Treurig is wel dat nog steeds 50% van de Amerikanen geen vrouw in het Witte Huis wil. Discriminatie naar huidskleur is volgens de peilingen een minder groot punt 'slechts' 20% van de inwoners van de VS heeft een probleem met een zwarte president. Het zou me niet moeten verbazen: vrouwen hebben in de meeste landen pas stemrecht gekregen nadat alle mannen dat hadden. In Nederland is, volgens wikipedia, een kiessysteem op basis van inkomen in 1918 vervangen door het huidige systeem waar iedereen vanaf een bepaalde leeftijd stemrecht heeft. In België hebben vrouwen pas in 1948 (!) stemrecht gekregen. 

Deze uitweiding is van belang, omdat het makkelijk is te vergeten hoe jong deze rechten ook in West-Europa zijn. Democratie zoals we die in Europa en Noord-Amerika kennen is een nieuw verschijnsel, als je kijkt naar de lange geschiedenis van de mensheid. 

Hoe dan ook: 2008 belooft een spannend jaar te worden waarin een zwarte man en een witte vrouw serieuze kans maken in 2008 president(e) van de machtigste natie ter wereld te worden. 

Ik wens jullie allen een gezond en gelukkig 2008.

Katinka Hesselink


Nieuw op Katinka Hesselink Net (in het Nederlands)


Korte citaten

ANONIEM

Vele mensen willen de wereld veranderen,
maar slechts weinigen zijn bereid hun eigen denken te veranderen.

MARK TWAIN (1835-1910)

Iemand die geen goede boeken leest is niet in het voordeel ten opzichte van iemand die ze niet kan lezen.

ANONIEM

Als je onderscheid kunt maken tussen goed advies en slecht advies, heb je geen advies nodig.

Tagore, Wijsheid uit het Oude India, Amsterdam 1986, p. 70

Als u uw deuren voor alle vergissingen afsluit, sluit u de waarheid buiten.


Geschiedenis van het Boeddhisme in Nederland: video online

Allen, gisteren op BOS, nu via onderstaande link te zien, een eerste deel van de geschiedenis van het boeddhisme, met daarin prachtige opnamens van de Sterkampen en Krishnamurti. Ook een stukje geschiedenis van de Theosofische Vereniging:
http://player.omroep.nl/?aflID=6136247

Geschiedenis van het Boeddhisme in Nederland

3-delige religieus programma. Het boeddhisme geldt als een van de snelst groeiende religieuze stromingen in Nederland. Afl.1. Het eerste deel, ingeleid door drs. Jacques den Boer, neemt de kijker mee van de eerste verwijzing naar het boeddhisme in Nederland in de Middeleeuwen tot in de vijftiger jaren van de vorige eeuw, toen het Nederlands Boeddhistisch Centrum werd opgericht. Vanaf de 17de eeuw krijgt het boeddhisme - in het Westen en ook in Nederland - geleidelijk meer bekendheid, vooral dankzij missionarissen. Hendrik Kern (1833-1917) hoogleraar Sanskriet aan de Universiteit van Leiden begint als eerste met de wetenschappelijke studie van het boeddhisme. De theosofie komt naar voren als een soort voorloper: het programma toont unieke beelden van de Sterkampen in Ommen, waar Krishnamurti jaarlijks enorme aantallen volgelingen trok. De dochters van de baron van Pallandt - die zijn landgoed ter beschikking stelde aan Krishnamurti - halen herinneringen op. Na de Tweede Wereldoorlog ontstaat er meer en meer belangstelling voor het boeddhisme. In het Gooi organiseerde Mevrouw Spruitenburg-Dwars bijeenkomsten - boeddhistische vriendenkring genaamd - die werden bijgewoond door tientallen belangstellenden uit het hele land. Dit leidde uiteindelijk tot de oprichting van het Nederlands Boeddhistisch Centrum door onder andere Peter van der Beek. In het werk van Pali-vertaler prof. Robert Janssen krijgt het theravadaboeddhisme wat meer aandacht dan de andere latere boeddhistische stromingen.

Vr. gr. Renger Dijkstra

Bibliothecaris TVN


Het archief van Hermes7

Als u de inhoud van Hermes7 of Katinka Hesselink Net waardeert, overweeg dan te doneren