Hermes7

Februari 2008, #49


Nieuw op Katinka Hesselink Net (in het Nederlands)


Cinetol verlicht

Sinds een aantal weken is het Cinetol gebouw aan de Tolstraat 's avonds en 's nachts verlicht. In plaats van een donker plein zien avondwandelaars een gebouw dat fel in de spotlights staat.

De oogverblindende lichtbundels die op het gebouw gericht staan doen nog het meeste denken aan het licht waarmee monumentale gebouwen verlicht worden. Je zou kunnen denken dat Stadsdeel Oud Zuid de architect in het zonnetje heeft willen zetten.

Dat zou niet gek zijn. Cinetol is een bijzonder gebouw. Het gebouw stamt uit 1926 en diende oorspronkelijk als theosofische tempel, voor het in 1942 als bioscoop in gebruik werd genomen. In 1979 werd de bioscoop gesloten. Nu zit de openbare bibliotheek in het pand gehuisvest, maar de bioscoopvorm, gekenmerkt door het oplopende dak waaronder vroeger het publiek zat, is behouden.

En nu baadt de openbare bibliotheek na sluitingstijd dus in het licht. Een eerbetoon aan de architect? Of is er iets meer aan de hand?

Een telefoontje naar het stadsdeelkantoor levert zowel een romantisch als een realistisch antwoord op.

Naast de bibliotheek zat vroeger Buurthuis Cinetol. Sinds vorig jaar is het buurthuis omgetoverd in een jongerencentrum. Aan jongeren die anders op straat zouden hangen, wordt in het centrum onderdak en afleiding geboden. Ook kunnen ze er cursussen volgen. Maar sinds de jongeren er zitten, hebben de bewoners overlast. Er zijn veel meer auto-inbraken, ze treffen lege bierblikjes aan op de achteropjes van hun fiets en klagen over het lawaai dat sindsdien �s avonds over het pleintje schalt. Het voelt er niet meer zo veilig als voorheen.

'Naar aanleiding van klachten over onveiligheid is het Cinetol gebouw inderdaad na zonsondergang verlicht', weet de telefoniste van het stadsdeel mij te melden. 'Maar daarnaast wilden wij natuurlijk ook de monumentale waarde van het pand benadrukken'.

Het verkiezingsprogramma van Groen Links spreekt over de noodzaak van een dergelijk jongerencentrum. De Stadionbuurt moet eenzelfde soort centrum krijgen.

Het is te hopen dat het centrum daar ook in een monumentaal pand komt te zitten.

Overgenomen van http://www.amsterdamcentraal.nl/item/131, met dank aan Renger Dijkstra die me op dit bericht attendeerde.

Het archief van Hermes7

Als u de inhoud van Hermes7 of Katinka Hesselink Net waardeert, overweeg dan te doneren